tiistai 31. tammikuuta 2017

Raaka umamitaivas - siitakesienikeitto (V, GF)

raaka siitakesienikeitto, kermainen siitakesienikeitto, raaka siitakesienikeitto

Kotimaiset luomusiitakesienet lukeutuvat lempiraaka-aineideni laajaan joukkoon. Niiden umaminen maku on yksinkertaisesti ihanan koukuttava. Käytän siitakkeita paljon erilaisissa lämpimissä ruoissa ja tykkään syödä niitä myös raakana tamarisoijalla ja sitruunalla marinoituna (pienet yksilöt voi marinoida kokonaisina). Onnekseni kotimaiset siitakesienet ovat sesongissa vuoden ympäri, joten niitä saa hyvin varustetuista kaupoista lähes aina.

Tämä Karitan reseptillä tehty kylmä siitakesienikeitto lukeutuu siitakesienireseptien kärkikaartiin. Bongasin sen Karitan Lautasellinen kauneutta -kirjasta reilu vuosi sitten. Jo raaka-ainelistaa ja ohjetta katsoessani tiesin, että ihastuisin siihen. Niin myös tein. Ravintohiivalla maustetussa keittopohjassa on nimittäin cashewpähkinöitä ja vaaleaa misotahnaa, joita käytän ruoanlaitossa todella paljon. Lisäksi keitto tarjoillaan juuri tamarilla ja sitruunalla marinoitujen siitakkeiden kera. Lopputulos on hienostunut umamipommi, joka hurmaa takuulla vaativammistakin herkkusuista koostuvan pöytäseurueen.

Karitan kermainen siitakesienikeitto

Sienet

3 dl siitakesieniä ohueksi viipaloituina
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tamaria
1 rkl sitruunanmehua

Keittopohja

5 dl vettä
3 rkl vaaleaa misotahnaa (tarkista gluteenittomuus tarvittaessa)
2 dl pinjansiemeniä tai lisää cashewpähkinöiden määrää
3 rkl cashewpähkinöitä (liotettuina n. 4 h jos mahdollista)
1/2 rkl hunajaa tai muuta makeuttajaa (vegaaniseen versioon esim. vaahterasiirappia)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
1 tl sipulijauhetta
2 rkl ravintohiivaa

+ ruohosipulia, mustia seesaminsiemeniä ja 1 tl tryffeliöljyä jos haluat.

Sekoita ensin siitakesienet, oliiviöljy, tamari ja sitruunanmehu yhteen ja anna marinoitua peitettynä vähintään 30 minuuttia.

Tee keitto sekoittamalla kaikki raaka-aineet tehokkaassa tehosekoittimessa, kunnes keitto on täysin sileää ja kermaista. Tarkista maku.

Lisää marinoidut sienet keittoliemeen ennen tarjoilua ja koristele keitto ruohosipulisilpulla, seesaminsiemenillä ja halutessasi myös öljyllä. 










Ei kommentteja: