keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Lämmittävä kookoksinen linssi-kurpitsacurry (GF, V)


linssi-kurpitsacurry, kurpitsacurry, linssicurry, kasvispata

Vietän aika ajoin ruokakauppapaastoa, jonka aikana en saa käydä kaupassa, vaikka tuntuisi siltä, ettei kotona ole mitään ruokaa. Silloin minun on nyhjäistävä tyhjästä ja valmistettava ruokaa niistä aineksista, mitä kaappien perukoilta löytyy. Sieltä nimittäin löytyy aina jotakin - vähintäänkin mausteita, linssejä ja kookosmaitoa. Saan näistä hetkistä suurta tyydytystä. On mukava tietää, että näin toimimalla vähennän perheeni ruokahävikkiä ja samalla kuukauden kauppalasku pienenee usealla kympillä. 

Muutama päivä sitten oli jälleen paaston aika. Jääkaappi oli mittapuullamme hämmästyttävän tyhjä, eikä vihanneslaatikossa pyörinyt kuin yksi myskikurpitsa seuranaan vaivainen kevätsipulinvarsi. Niihin kuivakaapin perusvarastoihin yhdistettynä näistä aineksista kehkeytyi kuitenkin kelvollinen kasviscurry, joka sopii myös kaikille niille, jotka ovat tarttuneet tammikuun vegaanihaasteeseen.

P.S. Mieleni kyllä teki kipaista kauppaan ostamaan pussillinen pinaattia curryn sekaan nakattavaksi, mutta pidin pääni ja vastustin kiusausta. Onneksi laihaksi käyneestä korianteripuskasta löytyi kuitenkin pari lehteä tuomaan annokseen kaipaamaani lisäväriä... 


curry, kasviscurry, vegaaninen-curry, vegecurry, linssicurry, kurpitsacurry, linssipata, kurpitsapata, intialainen-curry, intialainen-kasviscurry

Linssi-myskikurpitsacurry

2 dl vihreitä, kuivattuja linssejä huuhdeltuna
1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna, siemenet poistettuna
2 rkl kookosöljyä
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 vihreä (tai punainen) chili hienonnettuna, siemenet poistettuna
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
1 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl nigellan eli mustakuminansiemeniä (tai mustia sinapinsiemeniä)
1  tl jauhettua inkivääriä
mustapippuria myllystä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kookosmaitoa
vettä
(harmaata) merisuolaa
1/2 (luomu)limen mehu

Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua  öljyssä paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää mausteet ja kypsennä niitä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja vähän vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää huuhdellut linssit sekä paloiteltu kurpitsa. Anna hautua parikymmentä minuuttia tai kunnes linssit ja kurpitsa ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä kypsentämisen aikana. Lisää lopuksi kookosmaito ja kuumenna. Tarjoa curry sellaisenaan tai halutessasi esim. (täysjyvä)basmatiriisin kera.


Ei kommentteja: