keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Fish no Chips - gluteenittomat kalapuikot kampelasta (GF)

gluteeniton leivittäminen, itsetehdyt kalapuikot, kalapuikot, kalan leivittäminen, leivitetty kala

En ole koskaan ollut järin innokas leivittäjä, mutta pakko myöntää, että toisinaan olen gluteenittomassa elämässäni ikävöinyt japanilaisia pankojauhoja ja niiden aikaansaamaa rapeaa paistopintaa. Ilokseni onnistuin kuitenkin syksyllä kehittelemään oivallisen, gluteenittoman leivityksen lampaankääpäpihvejä paistaessani. Lähes pankojauhojen veroinen, rapea pinta syntyy riisijauhojen ja kvinoahiutaleiden yhdistelmästä. 

Onnekseni minulla oli tämä valtti hihassani, kun lapset toivoivat ruoaksi kalapuikkoja. Arvostan monia kotimaisia vaaleita kaloja niin paljon, etten raaskisi peittää niiden makua leivityksellä. Siksi käytin kalapuikkoihin (MSC-sertifioitua) punakampelaa. Sen maku ei ole siian, ahvenen tai kuhan veroinen ja mielestäni sen maku oikeastaan vain paranee leivittämällä. Moniin kaloihin verrattuna punakampela on myös varsin edullista.

Uppopaistettujen ranskalaisten sijaan paahdoin uunissa lisukkeeksi bataattilohkoja. Lisäksi pyöräytin vielä vihreän salaatin sekä nopean jogurttikastikkeen, joka raikastui limenmehulla.


Itse tehdyt kalapuikot (neljälle)
2 kananmunaa
n. 2 dl (luomu)riisijauhoja
n. 2 dl kvinoahiutaleita
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä

voita tai öljyä paistamiseen

Jogurttikastike
3 dl turkkilaista jogurttia
1/2 limen mehu tai vastaava määrä sitruunanmehua
runsaasti silputtua tilliä tai korianteria 
hienoa merisuolaa

Lisäksi

sitruunan / limenlohkoja
mieleistäsi salaattia tai esim. uunissa paahdettuja bataattiranskiksia

Valmista ensin kastike. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Siirrä jääkaappiin odottamaan. 

Valmista kalapuikot. Riko munat yhdelle syvälle ja laakealle lautaselle. Vatkaa munien rakenne rikki kevyesti haarukalla. Annostele riisijauhot ja kvinoahiutaleet omille lautasilleen. 

Käsittele kalafileet ruodottomiksi. Leikkaa ne sen jälkeen pitkittäin tasakokoisiksi tangoiksi. Mausta kalat suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla.  

Kasta kalatangot ensin riisijauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi kvinoahiutaleisiin. Paista kalapuikot pannulla voissa kullanruskeiksi.



2 kommenttia:

terttu kirjoitti...

No voi nam!

Selina kirjoitti...

<3 Nämä onnitsuivat kyllä yli odotusten ja teen näitä takuulla toistekin!