keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Paahdettua bataattia tamarindikastikkeella




Viimepäivinä olen kauppamatkoillani erikoistunut tuoreiden yrttien hengissä pitämiseen, joskin se  vaatii tyylin suhteen tiettyä uhrautumista. Herkkien vihannesten paleltuminen ehkäistään nimittäin jemmaamalla ne suuren takin alle: ruukkuyriti ja pinaattipussit sujautetaan vatsan kohdalle ja kurkut hihoihin. Epäilyttävältä näyttävä toimintani on herättänyt hilpeyttä kassajonossa, mutta mitäpä sitä ei tekisi saadakseen syödä hentoista korianteria, kirveliä ja basilikaa myös paukkupakkasilla. 

Viimeksi eilen käytin korianteria tamarindikastikkeella maustettujen bataattilohkojen ryydittäjänä. Näin valmistettu bataatti sopii hyvin lihan, kalan, kanan ja papujen lisukkeeksi. Ja kyllä, kyllä tämä maistuu hyvältä ilman korianteriakin, mutta olihan sen kotiin kuljettaminen kaikin puolin vaivansa väärti.


Paahdettua bataattia tamarinikastikkeella (kahdelle-neljälle)

1 iso bataatti
1-2 rkl rypsiöljyä tai vaaleaa oliiviöljyä
sormisuolaa

2 rkl seesaminsiemeniä

Tuoretta korianteria

Kastike 

1-1,5 rkl tamarinditahnaa (Saa etnisistä kaupoista. Saatavilla myös kakuksi puristettua tamarindia)
1 rkl japanilaista soijaa
1/2 tl chilihiutaleita, mielellään korealaisia (tai maun mukaan)
3 rkl kylmäpuristettua seesamiöljyä (tai 1 rkl paahdettua seesamiöljyä + 2 rkl rypsiöljyä)
(sormisuolaa)

Pese bataatti huolella. Kuivaa bataatin pinta ja leikkaa se pitkittäin lohkoiksi kuorineen. Laita bataatinpalat uunivuokaan. Pirskottele bataattiviipaleiden päälle öljyä ja mausta ne merisuolahiutaleilla. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes bataatit ovat pehmenneet.

Valmista kastike bataattien kypsyessä. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kulhossa. Paahda bataattien kypsyessä myös seesaminsiemenet kuivalla pannulla kullanruskeiksi. 

Kokoa annos. Asettele bataatinlohkot vadille tai lautaselle. Pirskottele päälle kastiketta ja viimeistele annos paahdetuilla seesaminsiemenillä sekä tuoreella korianterilla.

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Mulla on päällä melko vakavaluonteinen bataattihimotus ja tää kuulostaa just sellaiseen sopivalta ruoalta :P

Selina kirjoitti...

Tämä on varmasti omiaan juuri siihen tilaan, Hanna! Mulla on bataattikauden lisäksi meneillään myös tamarindikausi. :)