perjantai 4. syyskuuta 2015

Sumakki-sichuaninpippurilohi & kirpeä yrttikastike


Viimeisen vuoden aikana sumakki on paistatellut maustekaappini kuninkaana. Mihin kaikkeen tuota kirpeän hedelmäistä ja intensiivisen punaista jauhetta voikaan käyttää! Yksi viimeaikojen hittiruoistani on ollut tämä sumakilla, sichuaninpippurilla ja kookossokerilla ryyditetty uunilohi, joka taipuu hyvin myös grillattavaksi. Vähän eksoottisemmista raaka-aineistaan huolimatta tämä herkullinen sapuska on arkiruokien aatelia, siis helppoa ja herkullista murkinaa, joka tekee tavallisesta arjesta vähän iloisempaa ja ihanampaa.

En väitä, että hyvä ruoka poistaisi suuria suruja, mutta yhdessä syöminen lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Ainakin meillä yhteinen arkiateria on yksi päivän kohokohdista. Kun perheenjäsenet ovat huidelleet päivän omilla tahoillaan, on illansuussa ihana istahtaa yhteisen pöydän ääreen ja kuulla, mitä kullekin kuuluu. Kuten kuvittaja Sanna Mander sanoi, "jos en jonakin päivänä syö yhdessä perheeni kanssa yhdessä, minusta tuntuu kuin en olisi tavannut heitä lainkaan". Tein Sannasta Hyvä maku -ruokajutun heinäkuun Avotakkaan, ja sumakki-sichuaninpippurilohen kanssa tarjoiltava kirpeä kastike on hänen reseptinsä innoittama. 

Jatkossa blogini tulee taas päivittymään tasaisempaan tahtiin. Sen lisäksi kokkailujani voi seurata tällä viikolla auenneessa Maijan maailma -lifestyleblogissa. Toistaiseksi sieltä löytyy tutun harissaloheni resepti (maistuva arki ja uunilohi ovat siis ajankohtaisia molemmilla foorumeilla), mutta jatkossa luvassa on aivan uusia reseptejä, käykäähän siis kurkkimassa sielläkin!


Sumakki-sichuaninpippurilohi

800 g nahallinen lohenpala
2 rkl sumakkia (saa hyvin varustelluista ruokakaupoista)
1,5 rkl sichuaninpippuria (saa etnisistä kaupoista, esim. Viivoan)
2 rkl kookossokeria tai tummaa ruokosokeria
1 tl hienoa merisuolaa

Jauha sichuaninpippuri morttelissa. Lisää  joukkoon sumakki, sokeri ja suola. Sekoita mausteseos tasaiseksi lusikalla. Hiero mausteseos lohen pintaan. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, tai kunnes kala on kypsää, mutta sisältä vielä punertavaa. Käännä grillivastus päälle ja grillaa kalaa vastuksen alla vielä pari minuuttia. 

Kirpeä yrttikastike

1 dl majoneesia (Hellmann's on valmismajoneesien kuningas)
0,5 dl maustamatonta jogurttia
1-2 (luomu)limen mehu
1-2 (luomu)limen raastettu kuori
1 ruukku tuoretta korianteria
1 valkosipulinkynsi
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Silppua korianteri. Yhdistä kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhossa ja aja tasaiseksi. Käytä ensin yhden limen mehu ja kuori ja lisää niitä sitten maun mukaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

16 kommenttia:

jokihaka kokkaa kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Illan ruokaostokset vielä tekemättä, joten jos tarpeeksi tuoretta lohta löytyy, tiedän mitä teen. Pippurit ja sumakki onkin jo valmiina :)

Selina kirjoitti...

Kiva kuulla, että tämä herättää ruokahalua! Toivokaamme, että löydät tuoretta lohta. Sangen ärsyttävää, että kala myydään niin usein eltaantuneena. Tein muuten eilen intialaista kanaasi, mutten vielä ehtinyt sitä kiittelemään - siitä tuli ensiluokkaista, kiitos!

TiV kirjoitti...

Tehty! Ja hyväksi maisteltu! Minulla on ollut jo liian kauan kaapissa sekä sumakkia että etenkin sichuaninpippuria. Ostin pippurin "joskus", kun oli joku hyvä resepti luettuna. Sitten kävi ihan ennenkuulumattomasti niin, että reseptiä ei enää löytynytkään ja pippuri on sitten lojunut odottelemassa. Siinä oli jotenkin jännä maku, tykkäsin! Ja kannustaa etsimään lisää pippurireseptejä!

Claudia & Elias kirjoitti...

Oi, tämä pitää kyllä napata talteen! Keksimäsi makuyhdistelmä vaikuttaa todella raikkaalta ja tervetulleelta lisältä lohireseptien kirjoon. Sattumalta mietimmekin tässä juuri mihin kaikkeen sumakkia voisi ujuttaa :)

Selina kirjoitti...

Kiva kuulla, että tykkäsit tästä TiV! Ja huippua, että pippureillesi löytyi nyt käyttöä. Olen kovin tykästynyt sichuaninpippuriin. Kesällä käytän sitä paljon, koska varsinkin kaiken grillatun kanssa se pääsee oikeuksiinsa.

Selina kirjoitti...

Jod tykkäätte lohesta ja sumakista, niin luulenpa teidän tykkäävän myös tästä. Olen itsekin vähän villiintynyt tuon sumakin kanssa, sillä saa niin moneen ruokaan uutta twistiä. Onneksi olen kuullut sen olevan myös terveellistä :)

Jael kirjoitti...

Sumakki on mahtava mauste ja sitä onkin aina jääkaapissa (kannattaa säilyttää kylmässä).Varmaankin ihanaa lohen kanssa,näyttää niin hyvältä:)

Selina kirjoitti...

Olen siis säilyttänyt sumakkia aina väärin - kuivakaapissa! Mutta nyt parannan tapani, kiitos vinkistä! Sumakki toimii kyllä hyvin lohen kanssa ja taittaa kivasti kalan rasvaisuutta. :)

Claudia & Elias kirjoitti...

Ihan pakko tulla vielä kommentoimaan ja kiittämään reseptistä, sillä kokkailtiin tätä tänään ja oli ihan superhyvää! :) Majoneesia ei kaapistamme löytynyt, mutta kastikkeesta tuli maukasta ja ihanan raikasta ihan jogurttipohjallakin!

Selina kirjoitti...

Tosi kiva kuulla, että resepti toimi ja ruoka maistui! :) Kastike toimii varmasti todella hyvin myös pelkästä jogurtista valmistettuna.

jokihaka kokkaa kirjoitti...

Tänään tein, söin, ja tulen tekemään uudestaan :)Kiitti!

Selina kirjoitti...

Jee, Jokihaka, huippua, että maistui ja maistuu toistekin! Meillä tämä on ollut viime aikoina tosiaan arkisapuskoiden top vitosessa.

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen näköinen ja kuuloinen resepti! Testiin menee! Aiemmissa kommenteissa mainittiin sumacin säilyttämisestä jääkaapissa, itse suosittelisin samaa kuin muillekin mausteille, eli ilmatiivis purnukka sekä kuiva ja viileä auringolta suojattu paikka. Jääkaappissa en mausteita säilöisi liian kosteuden takia vaikka viileys monille olisikin hyvästä.

Selina kirjoitti...

Hauska kuulla, että resepti menee testaukseen! Minäkin päädyin kuitenkin säilyttämään sumakkia kuivakaapissa. Käytän sitä joka tapauksessa niin säännöllisesti, ettei se pääse pilaantumaan olipa säiltystapa mikä tahansa... :) Kahviakaan ei muuten oikeaoppisesti pidä kuulemma säilyttää jääkaapissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilkaapa paahtaa sichuaninpippurit ensin paistinpannulla suolakiteiden (sormisuolan) kanssa. Kun ne alkavat tummua ja tuoksua voimakkaasti on aika murskata ne morttelissa. Näin tekevät aasialaiset kokit. Maku muuttuu huomattavasti. Erinomaista myös friteeratun tofun mausteena.

Selina kirjoitti...

Hyvä vinkki, kiitos! Kyllähän tuo paahtaminen tekee melkein mausteille kuin mausteille hyvää... :)