keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Pata paikallaan - pororagout

poro-bolognese, bolognese-kastike porosta, poropata

Olemme jo pitkään tilanneet vuosittain tutuilta toimittajilta poron, kyytön ja lampaan lihaa. Kesällä söimme olemattoman vähän liharuokia, ja hetki sitten huomasin, että viime joulukuussa ostamastamme porosatsista on edelleen leijonanosa käyttämättä.

Vähärasvainen poronliha säilyy pakastettuna rasvaisempia laatuja paremmin, mutta ei sitäkään kannata loputtomasti säilöä. Kun lapsi sitten toivoi pasta bolognesea, valmistin kastikkeen naudanlihan sijaan poron käristyslihasta (tosin ilman porkkanaa ja selleriä, joita laitan aina bologneeseeni) ja tituleerasin ruokaa pororagoutiksi - hyvin maistui!

Pororagout

800 g poron käristyslihaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 x iso nokare voita
1 rkl paprikajauhetta
Tuore rosmariininoksa
2 tlk tomaattimurskaa (esim. Mutti)
3 dl vettä (lisää tarvittaessa kypsentämisen aikana)
1 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
2 hyppysellistä sokeria
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi keitettyä spaghettia tai tagliatellea
Parmesaania

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata voi padassa ja kuullota siinä sipuli- ja valkosipulia muutaman minuutin ajan. Ruskista käristysliha voissa paistinpannussa ja lisää se kuullottuneiden sipulien joukkoon. Mausta reilusti suolalla ja mustapippurilla sekä paprikajauheella. Lisää joukkoon viini. Keitä muutama minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon tomaattimurska, vesi, sokeri, laakerinlehti ja rosmariini. Kuumenna kiehuvaksi. Siirrä pata 120-asteiseen uuniin. Anna padan hautua uunissa vähintään pari tuntia. Jos  käytät kokolihaa, pidennä kypsennysaikaa. Lisää kypsentämisen aikana tarvittaessa nestettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa spaghetin ja raastetun parmesaanin kera.


Ei kommentteja: