maanantai 17. marraskuuta 2014

Siikaa, rakuunapestoa, lämmintä punakaalia & tilli-kaprisvinaigretteä


Siika on mielestäni maailman hienostuneimman makuinen kala. Siksi en halua peittää sen ominaismakua liian voimakkailla mausteilla tai dominoivilla lisukkeilla. Niinpä mieleeni ei olisi tullut yhdistää siikaa ja punakaalia (vaikka kaalinrakastaja olenkin), ellei resepti olisi ollut arvostamani keittiömestarin, Arto Rastaan, käsialaa. Makeaksi hauduttu punakaali viimeistellään rukolalla, parmesanilla ja kirpakalla tilli-kaprisvinaigrettellä. Siika puolestaan saa lisämakua herkullisesta rakuunapestosta. Kokonaisuus toimii järjettömän hyvin. 

Poimin reseptin kolmisen vuotta sitten Viini-lehdestä, jolloin Rastas oli lehden vuoden kokki. Sittemmin  ruokalajista on tullut yksi syys- ja talviviikonloppujen suosikeistamme. Alkuperäisessä reseptissä kala on kääritty rullalle, mutta olen oikaissut sen verran, että paistan siikafileet pannulla ja sipaisen päälle pestoa. Tässä reseptissä olen myös korvannut peston pinjansiemenet auringonkukansiemenillä ja persiljan tillillä.

Kaalilisuke sopii hyvin myös kasvissyöjän lautaselle. Silloin kalan voi korvata vaikka valkopavuista valmistetuilla miedonmakuisista pihveillä.

Rakuunapestolla maustettu siika, punakaalia ja rukolaa (neljälle)

4 siikafilettä (suomustettuna)
voita paistamiseen

Pesto
1 nippu rakuunanlehtiä
1 nippu tilliä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl raastettua parmesania (palasta)

Punakaali
1/2 punakaali
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria 
1 ruukku rukolaa (alkuperäisessä ohjeessa 100 g)
100 g parmesania 

Tilli-kaprisvinaigrette
2 rkl kapriksia
1 rkl hienonnettua tilliä
1/2 dl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa mustapippuria

Puhdista siikafileet mahdollisista rasvoista ja nypi ruodot yksitellen.

Sekoita peston ainekset tehosekoittimessa tai morttelissa tahnamaiseksi seokseksi.

Suikaloi punakaali ja laita se kattilaan voin kanssa. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes kaali on täysin pehmeää. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää rukola.

Sekoita tilli-kaprisvinaigretten ainekset keskenään huolellisesti.

Paista siikafileet voissa pannulla.

Kokoa annos. Nosta lautaselle punakaalia, vinaigrettea ja paistettu siikafile sekä sen päälle pestoa. Raasta kaalin päälle parmesania.



2 kommenttia:

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Minun on pakko tunnustaa, etten ole varmaan koskaan ostanut punakaalia. Se on ihan turhaan leimaantunut mielessäni pelkän raastesalaatin raaka-aineeksi. Tämä päivittää sen ihan toisenlaiseksi.

Selina kirjoitti...

Hassuja nämä sitkeät mielleyhtymät. Karsastin pitkään kurpitsaa, koska traumatisoiduin aikoinaan koulun kurpitsapikkelsistä... Punakaali kelpaa kyllä muuhunkin kuin raasteeseen :) Se toimii esimerkiksi tosi hyvin wokeissa ja saa siitä herkullista coleslawtakin.