maanantai 24. marraskuuta 2014

Paahdettu italialainen rosmariini-sitruunakana & maa-artisokkaa


Roomalainen sisäpiha vuosia sitten: seinissä kauhtunut ruusunpuna, lasissa talon keskinkertaista punaviiniä ja lautasella tajuttoman herkullista paahdettua kanaa. Tämä makumuisto mielessäni valmistin tämän ruokalajin, jonka maustoin ronskisti sitruunalla, rosmariinilla ja valkosipulilla. Kylkeen paahdoin uunissa kotoisia, pieniä maa-artisokkia kuorineen. Kokonaisuus ei ehkä hurmaa ulkonäöllään, mutta sitäkin enemmän se hurmaa maullaan ja mahtavalla tuoksullaan. Ja kun sulkee silmänsä, voi melkein kuvitella olevansa Italiassa. Ei hullumpi ajatus tähän aikaan vuodesta...

Suosittelen käyttämään tähän ruokaan nimenomaan luomusitruunoita, koska niiden maku on muita parempi ja tässä ruoassa sitruunat ovat suuressa roolissa.

Paahdettu italialainen rosmariini-sitruunakana (neljälle-kuudelle)

4 kukonpojan / kanan / broilerin koipireisiä tai luullisia rintaleikkeitä
2 dl extra virgin -oliiviöljyä
2-3 tuoreen rosmariininoksan neulaset
1 kokonaisen valkosipulin kynnet
3 LUOMUsitruunaa
1,5-2 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä 

Purista yhden sitruunan mehu. Kuori kaksi muuta sitruunaa ja paloittele niiden hedelmäliha. Murskaa valkosipulikynnet veitsen lappeella lyttyyn. Poista kuori ja laita valkosipulinkynnet sitten uunivuoan pohjalle. Kaada päälle öljy ja sitruunanmehu. Lisää joukkoon vielä rosmariininneulaset. Sekoita

Mausta kanat suolalla ja pippurilla. Hiero kanojen pintaan mausteöljyä. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Paahda kananpaloja uunissa noin 10 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Käännä ja jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia. Valele lihoja paistamisen aikana vuoassa olevalla mausteöljyllä. Lihan tulee olla kypsää, mutta vielä mehukasta. Valmista maa-artisokat uunissa samaan aikaan.

Uunissa paahdetut maa-artisokat

800 g (pieniä) maa-artisokkia
4 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa

Pese maa-artisokat huolella. Jos käytät suuria maa-artisokkia, leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita artisokat uunivuokaan. Lorota päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja paahda 250-asteisessa uunissa yhdessä kanojen kanssa.

Kokoa annokset. Asettele lautasille kanaa, artisokkia ja uunivuoan pohjalle jäänyttä mausteöljyä sekä valkosipulinpaloja. Tarjoa lisänä vihreää salaattia.




4 kommenttia:

Kipparin morsian / Minka kirjoitti...

Ihanan simppeli resepti, joka toimii aina!

Selina kirjoitti...

Näin on ja yksinkertainen on parasta! Tämän valmistaminen onnistuu jopa lapsiperheessä arki-iltana...

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Oliiviöljyä, valkosipulia, rosmariinia ja sitruunaa.. Ei voi olla muuta kuin herkullista :)

Selina kirjoitti...

Näillä raaka-aineilla on kyllä vaikea epäonnistua. :)