tiistai 1. heinäkuuta 2014

Satay-kanavartaat ja grillattua salaattia


Sainpa viimein aikaan kesän ensimmäisen grillauspostauksen. Alkukesä on kulunut melko tiiviisti Helsingissä, eikä grilli ole juhannusta lukuun ottamatta kuumentunut. Parvekkeella en kehtaa grillata, vaikka se lain mukaan ilmeisesti olisikin sallittua. Viikonloppuna nautimme kesäisestä Hangosta, osin jopa aurinkoisessa säässä (!) ja söimme muun muassa näitä herkkuvartaita ja grillattua salaattia. 

Satay-kanavartaat kuuluvat ehdottomasti grilliruokasuosikkiemme joukkoon. Pähkinäinen kastike on myös perheen pienimpien mieleen. Koska tulisuustottumukset ovat monesti erilaisia, voi kastikkeen tulisuutta säädellä näppärästi lisäämällä osaan kastikkeesta enemmän sambal oelek -chilitahnaa.

Tamarinditahna olisi antanut satay-kastikkeelle oman makunsa, mutta koska sitä ei pienen kesäkaupungin kaupasta löytynyt, korvasin sen limellä. Hyvää syntyi myös näin. Tämän kastikkeen ainekset löytää toivottavasti myös maakuntien isommista marketeista. Sitruunaruohon voi tarvittaessa korvata raastetulla limenkuorella.

Tänä kesänä kaikki ruokalehdet kehottavat grillaamaan salaattia, ja minä tietysti innostuin siitä heti. Uudet ja oivaltavat grillilisukkeet ovat nimittäin aina tervetulleita. Suosittelen!



Satay-kanavartaat ja grillattua salaattia (4 annosta)

4 kanan / broilerin rintafilettä.
1 jäävuorisalaatti 
mietoa öljyä

Puisia tai metallisia varrastikkuja. 

Kanojen marinadi

1 tl korianterinsiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
1 (luomu)limen mehu ja kuori
1 rkl maapähkinävoita
vajaa 1 tl jauhettua kurkumaa
1 rkl soijaa
2 dl kookosmaitoa


Satay-kastike

2 pientä salottisipulia pieneksi silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 sitruunaruohoa hienonnettuna
2 (luomu)limen mehu
6 mantelia rouhittuna
1 tlk kookosmaitoa
reilu 1 dl maapähkinävoita
3-4 rkl kalakastiketta
2 rkl ketjap manis -soijakastiketta
2 tl sambal oelek -chilitahnaa (tai maun mukaan)

Aloita laittamalla puiset varrastikut veteen likoamaan. Leikkaa kanan rintafileet pitkittäin kolmeen osaan.

Valmista sitten kanojen marinadi: paahda korianterin- ja fenkolinsiemeniä hetki kuumalla, kuivalla pannulla. Jauha ne morttelissa tahnaksi yhdessä valkosipulin, kurkuman ja maapähkinävoin kanssa. Lisää limen mehu ja kuori. Sekoita tahna kookosmaidon kanssa. Rakenteesta tulee tasainen esim. sauvasekoittimen avullaLaita kanat marinoitumaan ainakin pariksi tunniksi.

Valmista seuraavaksi satay-kastike. Sekoita blenderissä sipuli, valkosipuli, sitruunaruoho, mantelit, maapähkinävoi ja kookosmaito. Aja sakeaksi. Lisää kalakastike, ketjap manis ja sambal oelek. Maista ja lisää tarvittaessa kalakastiketta, ketjap manista tai sambal oelekia.

Lohko jäävuorisalaattikerä neljään osaan siten, että kanta pitää lohkot kasassa. Pujota kananlihat vartaisiin ja grillaa kypsiksi. Sivele salaatit öljyllä ja mausta ripauksella suolaa. Grillaa salaatit.

Tarjoa vartaat satay-kastikkeen, limelohkojen, grillatun salaatin ja vaikkapa keitetyn mustan riisin kanssa.

Ei kommentteja: