perjantai 27. kesäkuuta 2014

Pavlova lemon curdilla


Ei ole keleissä hurraamista. Vuodenajan mukaiseen tunnelmaan on siis virittäydyttävä muilla keinoin, esimerkiksi syömällä kauden ruokia. Mikäpä olisikaan kesäisempi jälkiruoka kuin mansikoilla ja kirpakalla lemon curdilla viimeistelty pavlova? Sen valmistaminen on kesäisen helppoa: marenkipohjan voi tehdä etukäteen ja lemon curdin ostaa suoraan purkissa. Vaikka ei sen itse tekeminenkään ole järin vaikeaa. Samalla tulee hyödynnettyä marengeista ylijääneet keltuaiset.

Pavlova sopii myös keliaakikoille ja muille vehnäkammoisille, sillä se on täysin gluteeniton. Ohjeesta riittää hyvin kahdeksalle.

Pavlova lemon curdilla

Marenkipohja

4 kananmunaa
1/2 tl (luomu)sitruunan mehua
1,5 dl tomusokeria
1,25 dl Siro-sokeria (erityishienoa sokeria)
1 tl perunajauhoja

Lemon curd

100 g voita
4 keltuaista
1 dl (luomu)sitruunanmehua
2 rkl raastettua (luomu)sitruunankuorta
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa

Lisäksi
runsaasti kauden marjoja
2 dl vispikermaa vaahdoksi vatkattuna



Erottele valkuaiset kuivaan kulhoon. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja sokerit vähän kerrallaan. Vatkaa  kovaksi, terävähuippuiseksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot vatkauksen loppuvaiheessa. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä. 

Piirrä leivinpaperille iso ympyrä esim. kattilankantta apuna käyttäen iso ympyrä. Täytä ympyrät marenkimassalla lusikkaa tai nuolijaa apuna käyttäen. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 80 minuuttia. Alenna lämpö 50 asteeseen ja jatka kypsennystä toiset 80 minuuttia. Sammuta uuni, raota luukkua ja anna marengin kuivua uunissa yön yli. Marengin kuuluu olla pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan sitkeää.

Valmista marenkien paistuessa lemon curd.

Sulata voi kattilassa. Vatkaa toisessa kattilassa keltuaiset, sokeri, sitruunanmehu ja suola sekaisin. Siivilöi ja lisää joukkoon sitruunankuori. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen ja lisää sula voi pienissä erissä. Jatka vatkaamista, kunnes seos paksuuntuu. Älä keitä! Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.

Jos et käytä lemon curdia heti, säilö se puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin ja käytä viikon kuluessa.

Kokoa kakku: levitä jäähtyneen marenkipohjan päälle sitruunatahnaa, kermavaahtoa ja kauden marjoja. Tarjoa heti.

Ei kommentteja: