tiistai 18. helmikuuta 2014

Vietnamilainen karamelli-inkiväärikana - Ga Kho


Blogeissa on viime aikoina innostuttu kokkaamaan karamellikanaa. Tässä helppo, nopea ja toimiva versioni karamellikanasta. Sapuska valmistuu niin vaivattomasti, että tätä voi kokata myös arkipäivänä. Toisin kuin vaikkapa Farangin karamellipossussa, ohjeen karamelli ei ole tahmeaa, vaan melko juoksevaa. Ohje on alun perin Helsingin työväenopiston Vietnamilaisen ruoan kurssin peruja. En enää itse mahtunut kurssille, mutta kiltti veljeni jakoi ohjeen kanssani - onneksi on veli! 


Vietnamilainen karamelli-inkiväärikana - Ga Kho

4 broilerin rintafileetä
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 rkl ruokosokeria

Nuoc mau eli karamellikastike

1 dl sokeria
1/4 dl + 1/2 dl vettä

Lisäksi

1 pieni sipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 dl hienonnettua inkivääriä
3 rkl rypsiöljyä tai jotain muuta neutraalin makuista öljyä
vietnamilaista kalakastiketta maun mukaan
hienoa merisuolaa

Viimeinen silaus

suikaloitua punaista chiliä
tuoretta korianteria
hienonnettua kevätsipulia

Keitettyä jasminriisiä

Sekoita kalakastike ja ruokosokeri kulhossa. Paloittele broilerin fileet ja laita ne marinoitumaan noin puoleksi tunniksi.

Valmista karamelli:  

Laita sokeri ja 1/4 dl vettä kattilaan. Kuumenna täydellä teholla. Älä sekoita. Jatka kuumennusta, kunnes seos on tumman teen väristä. Ole tarkkana, ettei karamelli pala. Väri muuttuu vaalean teen sävystä tummaksi hyvin nopeasti. Siirrä kattila tiskialtaaseen patakintaat kädessä. Lisää 1/2 dl vettä. VARO! tässä vaiheessa karamelli kuohuu ja räiskyy. Kun kuohunta tasaantuu, nosta kattila takaisin liedelle. Kuumenna, kunnes karamelli on liuennut veteen. Jätä karamellikastike odottamaan.

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja hienonna inkivääri. Nosta kanat marinadista ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla. Ruskista ne sitten kauttaaltaan öljyssä pannulla. Siirrä sivuun. Kuullota sipuleita hetki öljyssä. Lisää inkivääri ja kananpalat. Lisää karamellikastike. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua n.10 minuuttia, kunnes broileri on kypsää.

Tarjoile keitetyn jasminriisin kanssa. Viimeistele annos tuoreella silputulla korianterilla, kevätsipulilla ja punaisella chilillä.


Ei kommentteja: