perjantai 29. marraskuuta 2013

MAKEAN AAMUN BANAANILEIPÄ



Aamiaismieltymykset eivät mene perheessämme ihan yksiin. Toiset meistä aloittaisivat päivänsä aina makealla, toiset eivät. Omaan aamupalaani makeat murkinat kuuluvat vain viikonloppuisin, jolloin saan istua kaikessa rauhassa pöydän ääressä, juoda monta kuppia kahvia tai teetä ja lukea Hesaria. Silloin päätän aamiaisen mielläni vaikka croissantilla ja suklaatahnalla, viikunahilloleivällä tai tällä ihanalla banaanileivällä.

Banaanileipä on kostea, kakkumainen leipä. Viikonloppuaamiaisten ja -brunssien lisäksi syön sitä mielelläni myös muihin vuorokaudenaikoihin mustan, huolella haudutetun darjeeling-teen kanssa. Minä syön leipää ihan sellaisenaan, mutta sen kanssa voi myös tarjota vaikka kermavaahtoa ja hedelmiä tai vaniljajäätelöä. Silloin siitä kehkeytyy jo ihan täysipainoinen jälkiruoka.

Leivon banaanileipää silloin, kun löydän hedelmäkulhon pohjalta lähes henkensä heittäneitä banaaneja. Tällä kertaa läpensä kypsiä hedelmiä oli vain kaksi, ja kolmatta kyllin kypsää sain hakea kaupoista kissojen ja koirien kanssa. Syön itsekin banaanini mieluummin aavistuksen raakoina kuin kunnolla kypsyneinä, mutta on yllättävää, ettei kypsiä ole juuri kaupan. Voisiko näitä rusehtavia banaaneja myydä esimerkiksi halvemmalla hinnalla, jotta kauppiaat eivät joutuisi heittämään niitä pois? Tähän leipään tarvitaan nimenomaan kypsiä, siis jo rusehtavia banaaneja. Jos kotona ei lymyile henkitoreissaan kipristeleviä banaaneja, varaudu kypsyttelemään raakoja hedelmiä kaikessa rauhassa ennen leivontapäivää.

Banaanileipä

3 kypsää (=ruskeapilkkullista tai ruskeaa) (luomu)banaania
100 g pehmeää voita
2 dl sokeria
1 dl pekaanipähkinöitä
2 (luomu)munaa
4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
0,5 dl maustamatonta, juoksevaa jogurttia

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Rouhi pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Muusaa banaanit soseeksi haarukalla. Hiero voi ja sokeri kulhossa puukauhalla sileäksi tahnaksi. Riko munien rakenne rikki erillisessä kulhossa ja sekoita ne sokeri-voiseokseen yksitellen. Sekoita hyvin. Lisää muusatut banaanit ja sekoita. Yhdistä ruokasooda, suola ja jauhot omassa kulhossaan sekaisin. Siivilöi kuivat aineet mukaan banaaniseokseen. Lisää lopuksi jogurtti ja pähkinät. Kumoa taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.

Ei kommentteja: