perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kurpitsakeitto ja pikantit paahdetut siemenet


Rakastan keittoja. Nyt kun talvi ei millään meinaa irrottaa otettaan, on oikea aika haudutella lämmittäviä kasvissoppia. Butternut squash -kurpitsasta väänsin super helpon sosekeiton, kun ystäväni tuli meille   lapsineen arki-iltana leikkimään. Lisukkeeksi paahdoin pannulla auringonkukansiemeniä, jotka maustoin sormisuolalla ja tulisella, savustetulla paprikajauheella.

Olen hurahtanut savustettuihin paprikajauheisiin ja roudaan niitä Espanjasta aina purkkikaupalla. Viime vuosina "pimiento de la veraa" on alkanut saada Suomestakin, mutta minusta on edelleen hauskempaa tuoda sitä tuliaisena. En tiedä, saako täältä myös pimiento de la veran pikanttia versiota. Sen voi kuitenkin korvata helposti makealla, savustetulla paprikajauheella ja lisätä joukkoon cayennepippuria tai chilijauhetta. 

Nämä paahdetut siemenet ovat muuten niin hyviä, että jos niitä jää yli, ne katoavat oitis parempiin suihin. Ne sopivatkin sellaisenaan hyvin esimerkiksi sipsien terveellisemmäksi korvikkeeksi.

Kurpitsa, kuten mikä tahansa vihannes tai hedelmä, kannattaa ostaa kokonaisena. Silloin sen maku ja rakenne on parhaimmillaan.

Kurpitsakeitto ja pikantit paahdetut auringonkukansiemenet

Keitto

n. 800 g Butternut squash -kurpitsaa
voita
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
chilijauhetta
Himalajan kristallisuolaa (tai hienoa merisuolaa)
mustapippuria myllystä
vettä
2 dl kuohukermaa

Kuori ja kuutioi kurpitsa. Silppua sipulit. Sulata voi kattilassa ja paahda siinä kurpitsanpaloja muutama minuutti. Lisää chilijauhe ja rouhi sekaan mustapippuria. Lisää tarvittaessa voita. Lisää sipulit ja kuullota ne pehmeiksi. Mausta suolalla. Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsat ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto. Lisää kerma ja tarvittaessa vettä, kiehauta. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa paahdettujen siementen kanssa.

Paahdetut siemenet

kuorittuja auringonkukansiemeniä
sormisuolaa
savustettua, tulista paprikajauhetta (tai mietoa, savustettua paprikajauhetta ja cayennepippuria)

Paahda siemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne muuttuvat kullanruskeiksi. Varo polttamasta siemeniä. Mausta savustetulla, pikantilla paprikajauheella ja sormisuolalla.

Ei kommentteja: