sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Hei hoi piparihauki!





Syön piparkakkuni mieluiten taikinana tai sitten sinihomejuuston ja portviinin kera. Marimekon hienon hieno haukipiparkakkumuotti herätti kuitenkin minussakin halun kuorruttaa piparit ylenpalttisen runsaalla karkkikoristuksella - täytyyhän kalalla suomut olla. Neljävuotiaani oli samaa mieltä. Lapsen suusta kuultu haukipipareiden syöntiohje menee näin: " Enisin syödään karkkisuomut, koska ne ovat niin hyviä. Sitten syödään loput, ja sekin on hyvää." 



Piparit leivottiin maalla, jossa ei yllätykseksemme ollutkaan kunnon kaulinta. Piirakkapulikalla kaulittujen leipomusten pinnasta tuli hiukan epätasainen, mutta onneksi kirjava suomutus pelastaa ulkoasun. Tämä taikinaresepti on mielestäni maailman paras, onhan se mummuni resepti, jossa on mausteita yllin kyllin.




Mummuni piparitaikina

4 dl fariinisokeria
1,5 dl siirappia
300 g voita
3 munaa
1 rkl pomeranssin kuorta
1 rkl inkivääriä
1rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl soodaa 
runsas 1-1 1/4 l vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri ja siirappi. Lisää voi. Jäähdytä. Lisää munat, mausteet ja sooda, sekoita hyvin. Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä ja anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Syö osa taikinasta. Ota taikinasta paloja, kauli ne ohuiksi levyiksi ja tee muotilla pipareita. Paista 175-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.




Ei kommentteja: