perjantai 18. toukokuuta 2012

Kesän ensimmäinen...




Ah tätä kevään ihanuutta! Minun puolestani nyt saa kaikessa rauhassa olla vähän viileämpää, jotta tämä vihreiden sävyjen kirjo säilyisi mahdollisimman pitkään. Miten kauniita herkät vaahterankukat ovatkaan!

Keittiössä on kesän kynnyksellä ja alkukesästä yhtä mahtavaa kuin ulkona. On taas se aika vuodesta, jolloin saa syödä kesän ensimmäisen raparperipiirakan, ensimmäiset uudet perunat, villiyrtit, korvasienet...

Pari päivää sitten olin Anton&Antonissa ruokaostoksilla, kun riihimäkeläinen viljelijä kantoi sisään laatikollisen vastapoimittua raparperia. Sitä minulle, heti! Kesäisin meillä on rapareperiä yllin kyllin omasta takaa, mutta kasvupaikka on sen verra vilpakka, että versot vasta kurkistelevat mullan alta. Kesän ensimmäinen oman maan antimista valmistettu raparperipiirakka on siis vielä edessä päin, mutta ensimmäinen tuoreesta raparperista tehty piirakka jo nautittu.

Mieheni ei yleensä leivo, mutta hänpä yllätti minut raparperiostosteni iltana leipomalla uusimman Viini-lehden ohjeella raparperiherkkua. Itsetehdyn vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna se maistui - kesältä.

Kesäinen raparperiherkku

Pohja

3/4 dl fariinisokeria
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte

noin 8 vartta (laitoimme enemmän) raparperia
2 rkl vettä
1/2 dl siirappia

Tee murotaikina sekoittamalla sokeri, voi, jauhot ja leinvinjauhe keskenään tasaiseski tahnaksi. Painele taikina voideltuun paistosvuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa, kunnes piiras on saanut hieman väriä, noin 10-15 minuuttia.

Kuori raparperit ja leikkaa noin 4 cm paloiksi. Keitä palat siirapilla maustetussa vedessä kannen alla pehmeiksi. Raparpereistä irronnut liika neste valutetaan pois.

Jäähtyneelle paistokselle asetetaan runsaasti kokonaisia keitettyjä raparperin paloja.

Tarjoillaan vaniljakastikkeen kanssa.

Vaniljakastike

5 dl punaista maitoa
1 vaniljatanko
6 keltuaista
130 g sokeria

Kiehauta maito ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään kulhossa. Kaada kuuma maito keltuaisseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kypsennä keskikuumassa vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Jos sinulla on digitaalinen lämpömittari, käytä sitä ja kypsennä, kunnes seos on 82-asteista. Poista vaniljatanko ja jäähdytä kastike ennen tarjoamista.




Ei kommentteja: