perjantai 20. huhtikuuta 2012

Etana escargot…




Etana Escargot, viisas kuin jäkälä. Ja paarma, vääräsääri, päivänheitto. Kukapa olisi uskonut, että juuri niistä tulisi ystäviä! (Reetta Niemelä)

Kesä ja paarmat tuntuivat tänään hyvin kaukaisilta. Kengät kastuivat sateessa ja tuuli kuritti sateenvarjoani. Kaiken kukkuraksi taisin vilustua. Tällaisen päivän päätteeksi valkosipulietanat, uunituore patonki ja punaviini olivat juuri sitä mitä kaipasin.

Etanat ovat mieheni bravuuri, ja hän valmisti ne tänäänkin. Tällä reseptillä ne onnistuvat aina. Pidän etanoista, mutten enää juurikaan tilaa niitä ravintolassa. Nämä nimittäin päihittävät useimpien ravintoloiden versiot.

Yleensä leivon patongit äitini ikivanhalla ohjeella, mutta nyt kokeilin uutta reseptiä, jossa taikina kohotetaan kolmeen kertaan. Patongeista tuli lähes täydellisiä, vähän lyhyitä ja leveitä tosin, mutta mitäpä tuosta. Suosittelen!




Valkosipulietanat

24 purkkietanaa
1/2 sipuli silputtuna
1 dl valkoviiniä
200 g voita
4 valkosipulin kynttä
½ sitruunan mehu
2 rkl silputtua persiljaa
(muutama tippa Worchestershire-kastiketta)
suolaa
valkopippuria myllystä

Paista sipuleita ja etanoita pienessä määrässä voita. Älä ruskista sipulia. Lisää valkoviini ja keitä, kunnes neste on haihtunut.

Lisää voihin valkosipuli, sitruunamehu, persilja, Worchestershire-kastike, suola sekä pippuri. Vatkaa voiseos ”kuohkeaksi”.

Laita etanat etanapannun koloihin ja levitä voi etanoiden päälle. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes voi ja etanat kuumenevat kunnolla.

Patongit

½ pakettia hiivaa
2 dl vettä
6 ½ - 7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Liota hiiva jääkylmään (!) veteen. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Lisää suola ja sokeri. Jatka taikinan vaivaamista vielä pari minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa parikymmentä minuuttia keittiöpyyhkeen alla.

Jauhota pöytä. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile ne pyöreiksi palloiksi. Anna pallojen levätä 20 minuuttia liinan alla.

Muotoile patongeiksi. Aseta patongit pellille leivinpaperin päälle niin. Nostata patonkeja liinan alla  puolisen tuntia. Kun taikinan pinta palautuu painettaessa, patongit ovat valmiita paistettaviksi. Jauhota patongit ja viillä niiden pintaan viilloot terävällä veitsellä.

Paista patonkeja 210-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Hietä uunin pohjalle n. desilitra vettä paistamisen alussa. Kun patongit ovat paistuneet 15 minuuttia, avaa uuninluukku (raolleen). Näin leipiin saa rapean kuoren. 

Ei kommentteja: